Muntstad_Over_Elektrisch_Rijden_Veelgestelde_Vragen_header

Veelgestelde vragen over elektrisch rijden

Wat is het verschil tussen hybride, plug-in hybride en elektrisch?

Een hybride wagen gebruikt twee soorten motoren; een verbrandingsmotor en een elektrische motor. Een hybride hoef je ook niet in een stopcontact te steken, aangezien de elektrische motor automatisch oplaadt tijdens het gebruik van de verbrandingsmotor. De hybride kent twee soorten hybride varianten: de mild hybrid en de full hybrid.

Mild hybrid: de elektrische motor functioneert als een ondersteuning voor de verbrandingsmotor. Let op, deze wagen zal niet volledig op een elektrische motor rijden.

Full hybrid: de elektrische motor draait gedeeltelijk met de verbrandingsmotor en draait volledig op de elektrische motor tot een beperkte snelheid en afstand.

Een plug-in hybride functioneert ook gedeeltelijk op een elektrische- en verbrandingsmotor, maar het is wel mogelijk om volledig elektrisch te rijden. Je kunt namelijk de plug-in hybrid opladen aan een laadpaal en je kan er wel tientallen kilometers volledig elektrisch mee rijden. Het brengt een grotere batterij met zich mee en een lagere CO2 uitstoot.

 

Een elektrische wagen is volledig elektrisch en heeft geen verbrandingsmotor. Het wordt volledig aangedreven door een elektromotor. Een elektrische wagen moet je daarom ook altijd opladen aan een laadpaal. Het heeft daarbij ook geen uitlaat waar schadelijke afvalstoffen uitkomen en maakt nauwelijks tot geen geluid.

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

De gemiddelde actieradius van een elektrische auto is 291 km. Dit hangt natuurlijk ook van de grootte van de auto, de accu en weersomstandigheden, net zoals een brandstof auto. In plaats van hoeveel liter per kilometer de auto verbruikt, spreekt een elektrische auto met kWh (kilowattuur). Steeds meer elektrische auto’s krijgen een langere actieradius.

Zijn er wel genoeg laadpalen om overal naartoe te komen?

Er zijn meer dan genoeg laadpalen in Nederland en het worden er steeds meer. Nederland telt op het moment ongeveer 80.000 openbare laadpalen, waarvan 2.000 snel-laders. Steeds meer tankstations overwegen om laadpalen aan te schaffen. Als je van plan bent om buiten Nederland te reizen, dan zijn er in Noord- en West-Europa genoeg laadpalen om je auto onderweg op te laden.

Is elektrisch rijden goedkoper?

De aanschaf van een elektrisch auto is misschien wel duurder dan een brandstofauto, maar alle andere kosten zijn goedkoper; de elektriciteit per kWh is tamelijk goedkoper dan benzine. Bij een elektrische auto kost het ongeveer 0,4 cent per kilometer (als je thuis oplaadt), terwijl het bij benzine rond de 0,12 per kilometer zit. Daarbij zijn de kosten van onderhoud bij een elektrische auto een stuk goedkoper. Dit komt doordat er weinig bewegende delen in een elektrische auto zitten. Ook gaan de accu’s langer mee dan een motor en is de gemiddelde levensduur van een elektrische auto ongeveer 50% langer dan een brandstofauto.

Waarom is het rijden van een elektrische auto zo belangrijk?

Een elektrische auto rijdt op groene stroom, waardoor het circa 40% minder CO2 uitstoot. Het verbetert onze luchtkwaliteit en zorgt voor een beter milieu en klimaat op een volledige levensduur. Ook de fabricatie van accu’s heeft steeds meer oog voor de leefomgeving, waardoor het ook beter en milieuvriendelijker wordt. Elektrische auto’s zijn onze toekomst.

Waarom elektrisch?

  • CO2 en stikstof hebben beide een belangrijke rol in de opwarming van de aarde. Het voordeel is dat elektrische modellen deze stoffen niet uitstoten.
  • Er zullen meer batterijen geproduceerd worden door de opkomst van elektrische auto's. Deze kunnen echter wel gerecycled worden. Zo worden deze hergebruikt bij de opslag van zonne-energie.
  • De stille elektromotoren van elektrische auto's zorgen ervoor dat er minder geluidsoverlast is langs auto(snel)wegen.