Elektrisch rijden

Elektrisch rijden. Het past in een wereld waarin innovatie, comfort en duurzaamheid voorop staan. En het wordt steeds populairder, want problemen als een te kleine actieradius zijn verleden tijd. 

Bij Muntstad maken we elektrisch rijden mogelijk voor iedereen. Dat doen we al met een aantal modellen, maar onze merken doen er ondertussen alles aan om zo snel mogelijk een compleet elektrisch wagenpark op de weg te krijgen. Stuk voor stuk innovatieve en vernieuwende modellen, maar altijd met de kwaliteit die u van ons gewend bent.

 

Waarom een elektrische auto?

Onze manier van rijden verandert: brandstof zoals benzine of diesel maken plaats voor elektriciteit. Elektrische auto’s en laadpalen worden steeds meer onderdeel van het straatbeeld. Elektrisch rijden is de toekomst. Wij vertellen u graag alles over deze duurzame manier van rijden.

Elektrisch rijden houdt in dat de auto zich 100% voortbeweegt door elektrische aandrijving. Hiervoor is de brandstofmotor op benzine of diesel vervangen door een elektromotor met accu. In deze accu, de tractiebatterij, wordt elektrische energie opgeslagen.

Wanneer u overweegt om elektrisch te rijden, is het goed om te weten welke aspecten anders zijn ten opzichte van traditionele auto’s. Zo verandert onder andere de manier van tanken en heeft het leasen van een elektrische auto andere voordelen. Ook verschilt de actieradius, de kosten van elektrisch rijden en het onderhoud aan de auto. Wij leggen graag uit wat dit voor u betekent.

Kosten

De kosten van een brandstof auto en een elektrisch voertuig verschillen op een aantal vlakken. De aanschafprijs van een elektrische auto ligt over het algemeen iets hoger dan bij een vergelijkbaar model op brandstof. Echter vallen de gebruikskosten in verhouding vaak lager uit.
 

Aanschafprijs elektrische auto

De prijs van het aanschaffen van een elektrische auto valt gemiddeld hoger uit dan een auto met een brandstofmotor. Hier zijn twee redenen voor. Ten eerste ontstaat de hogere aanschafprijs van elektrische auto’s doordat dit type auto’s nog niet zo massaal geproduceerd wordt als reguliere brandstofauto’s. Ten tweede is de aanschafprijs momenteel hoger, vanwege de batterij in elektrische auto’s. Dit is het duurste onderdeel. Echter kosten batterijen de laatste jaren steeds minder en daalt de prijs van een accu naar verwachting de komende jaren nog verder.
 

Onderhoudskosten

Een elektrische auto is voordelig in gebruik, omdat deze minder onderhoud nodig heeft. De onderhoudskosten zijn lager, omdat een elektromotor minder complex is dan een verbrandingsmotor. Dit komt doordat er minder (bewegende) onderdelen in een elektrische auto zitten, waardoor er minder sprake van slijtage is.
 

Energiekosten

De prijzen van benzine en diesel staan niet vast en zijn daarom lastig te voorspellen. De prijs voor elektriciteit thuis blijft daarentegen nagenoeg hetzelfde. De verwachte gemiddelde stroomprijs in 2020 is €0,23 per KWh. U laadt de auto daardoor op tegen het normale energietarief en bent goedkoper uit dan wanneer u gebruik maakt van een openbare laadpaal.
 

Fiscale voordelen

Met een elektrische auto bespaart u niet alleen op onderhoudskosten en brandstofkosten, maar u profiteert ook van belastingvoordelen en subsidies. Profiteer van de volgende voordelen:

  • Geen aanschafbelasting (BPM)
  • Geen wegenbelasting (MRB)
  • Lage bijtelling van 12% tot € 40.000
  • Verlaagd belastingtarief laadpalen
  • Milieu-investeringsaftrek (MIA)
  • Investeringskosten afschrijven (Vamil)
  • € 4.000 aanschafsubsidie aan te vragen in 2021