Zakelijk-19-maart-2023-art2b

Stijgende autoprijzen: gaat u het leasebudget indexeren?

Het zijn lastige tijden voor ondernemers en wagenparkbeheerders. Door de stijgende autoprijzen dreigen bestaande leasebudgetten te krap te worden. Hoe gaat u daarmee om? Gaat u de leasebudgetten indexeren of zijn er nog andere oplossingen?

De leaseauto van de zaak is een arbeidsvoorwaarde waaraan potentiële en huidige medewerkers veel waarde hechten. De leasebudgetten moeten er o.a. voor zorgen dat medewerkers in vergelijkbare functies ook vergelijkbare opties hebben bij de keuze van de leaseauto. Zodra de autoprijzen stijgen en de leasebudgetten gelijk blijven, kunnen echter ongewenste verschillen optreden. Een auto die drie maanden geleden nog binnen het leasebudget viel, blijkt ineens niet meer haalbaar te zijn. De medewerker die drie maanden geleden kon kiezen, heeft dan geluk. Zijn collega die nu binnenkomt en hetzelfde leasebudget heeft, heeft echter het nakijken. Dat is niet wat u en uw medewerkers willen …

Oplossing 1: indexeren

Natuurlijk is er een oplossing voor het hiervoor geschetste probleem: indexatie van het leasebudget. Door indexatie op te nemen in de autoregeling kunt u de prijsfluctuaties op de automarkt opvangen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft hiervoor betrouwbare data beschikbaar. Het CBS houdt namelijk de prijsontwikkeling van leaseauto’s bij in de CBS-prijsindex operationele autolease. Deze index wordt ieder kwartaal aangepast. De leasespecialist van Muntstad Zakelijk legt u graag uit hoe u met de actuele gegevens heel eenvoudig indexatie kunt toepassen.

Oplossing 2: kijk kritisch naar de leasevorm

Dit is het moment om ook eens kritisch naar uw huidige leasevorm te kijken. Past die nog steeds bij de mobiliteitsbehoeften en het HR-beleid van uw bedrijf? Schakel de leasespecialist van Muntstad Zakelijk in om samen deze vraag te beantwoorden. Het kan namelijk heel goed zijn dat een andere, ‘slankere’ leaseoplossing beter geschikt is. Dat zou een structurele besparing opleveren die u niet wilt mislopen!

Meer weten?

Oplossing 1 en oplossing 2 kunnen natuurlijk ook worden gecombineerd. Wilt u weten wat in uw situatie het beste werkt? Maak een afspraak met de leasespecialist van Muntstad Zakelijk!