header-leasevormen-muntstad-zakelijk

Leasevormen

Wat zijn leasevormen?

Bedrijven voorzien in hun mobiliteitsbehoeften met een mix van voertuigen, zoals personenauto’s, bedrijfswagens en fietsen. Wilt u met uw bedrijf over de juiste voertuigen beschikken zonder die (direct) te hoeven kopen? Dan kunt u een leasemaatschappij inschakelen. Afhankelijk van uw eisen en wensen biedt de leasemaatschappij voertuigen aan met verschillende financieel-juridische constructies: leasevormen. Hieronder bespreken we veel voorkomende leasevormen.

Sale-and-lease-back

Van een eigen wagenpark met kwaliteitsauto’s heeft u veel gemak. Toch heeft het één nadeel. Het kapitaal dat vastligt in uw wagenpark kunt u niet inzetten voor andere doeleinden. Het is niet beschikbaar voor investeringen waarmee u nieuwe kansen voor de onderneming creëert. En u kunt het ook niet gebruiken om een financiële buffer op te bouwen. Gelukkig kunt u dat kapitaal gemakkelijk vrijmaken: met sale-and-lease-back. U verkoopt uw auto’s aan Muntstad en leaset die vervolgens terug. Zo verhoogt u de liquiditeit en beschikt u direct over extra vermogen.

Full operational lease

Bij operational lease huurt u voertuigen die zowel juridisch als economisch eigendom zijn van de leasemaatschappij. Het leasecontract heeft een vooraf afgesproken looptijd (bijv. 48 maanden) en een vast maandtarief. In dit tarief kunnen alle kosten worden opgenomen, zoals rente, afschrijving, verzekering, onderhoud, houderschapsbelasting, (winter)bandenregeling en eventueel brandstof. Met deze leasevorm besteedt u de investering en het risico uit, waardoor u geen onverwachte kosten hebt. Een ander voordeel is gemak: uw bedrijf wordt ontzorgd.

Financial lease

Financial lease is een lening waarvoor het voertuig als onderpand dient. Na betaling van de laatste termijn wordt u bedrijfjuridisch eigenaar van het voertuig. Het economisch eigendom van het voertuig heeft u vanaf de start van het leasecontract. Alle kosten van het gebruik en bezit van de auto, zoals verzekeringen, onderhoud en brandstof, komen voor rekening en risico van uw bedrijf. Financial lease heeft als voordeel dat u meer financiële ruimte houdt voor andere investeringen. Doordat het voertuig op de balans staat, zijn daarnaast fiscale voordelen als investeringsaftrek, renteaftrek en fiscaal afschrijven mogelijk.

Short lease

Short lease is een huurvorm die vergelijkbaar is met operational lease. Het enige verschil is dat bij short lease de looptijd korter en vaak ook flexibeler is. Short lease is namelijk al mogelijk met een looptijd vanaf 1 maand, waarbij een contract met dagelijkse opzegbaarheid mogelijk is. Het grote voordeel van short lease is dat u voertuigen voor een kortere periode kunt inzetten, bijvoorbeeld voor tijdelijke medewerkers in een project.

Occasion lease

De naam zegt het al: bij deze leasevorm gaat het over de huur van jonge, gebruikte voertuigen. Verder is deze huurvorm eigenlijk hetzelfde als operational lease. Occasion lease – ook van elektrische auto’s – heeft diverse voordelen: een occasion is meestal snel leverbaar en in het geval van elektrische voertuigen kan er een fiscaal bijtellingsvoordeel zijn. Daar komt bij dat occasion lease vaak gecombineerd kan worden met een kortere looptijd dan bij operational lease gebruikelijk is.

Fietslease

Fietslease is operational lease van een fiets: van stadsfiets en bakfiets tot e-bike en Speed-pedelec. Alle componenten die we kennen vanuit de operationele lease zijn in het tarief worden opgenomen. Aan het einde van de looptijd kan uw werknemer de fiets overnemen. Voor uw bedrijf is fietslease een fiscaal aantrekkelijke mogelijkheid om medewerkers met of zonder auto van de zaak een hoogwaardige fiets aan te bieden. Ook voor werknemers is fietslease fiscaal en financieel aantrekkelijk. Zij kunnen daardoor heel voordelig op een nieuwe fiets fietsen.

Bedrijfswagenlease

Ook bij bedrijfswagens heeft u twee leasevormen: financial lease en operational lease. Alle wensen die in of op de bedrijfswagen worden gebouwd alsmede de bestickering kunnen bij operational lease meegefinancierd worden. Ook vergelijkbaar vervangend vervoer kan als component in het leasetarief worden opgenomen. Operational lease van bedrijfswagens wordt steeds populairder. Het ontzorgt bedrijven, zodat ze zich kunnen concentreren op hun corebusiness. Bovendien komen ze niet voor onverwachte kosten te staan.