4 oktober 2019

Wat is E10-benzine?

De Tweede Kamer heeft besloten dat tankstations E10-benzine moeten aanbieden. Tankstations zijn wettelijk verplicht om deze nieuwe benzine te verkopen. Maar wat is E10 precies? En kan dat zomaar in mijn auto?

Wat is E10 benzine?

E10 is een benzine waar tot maximaal 10 procent ethanol in kan zitten. In E5 zit bijvoorbeeld maximaal 5 procent ethanol. Ethanol is een alcohol. Ethanol kan gemaakt worden uit landbouwgewassen of afvalstromen. En deze ‘groene’ of ‘bio-‘ethanol kan ook worden toegevoegd aan benzine. 

Is mijn benzineauto geschikt voor E10?

Ongeveer 90% van alle benzinevoertuigen is geschikt voor E10. Op www.e10check.nl kunt u zien of uw auto geschikt is voor E10. Als uw auto niet geschikt is voor E10 kunt u gewoon E5 blijven tanken. Dat zal volop verkrijgbaar blijven.

Waarom wordt E10 verplicht?

Omdat de Tweede Kamer het wil. De Tweede Kamer heeft in het voorjaar van 2017 aan het kabinet gevraagd om te sturen op de reductie van broeikasgassen via inzet op duurzame biobrandstoffen. Om hieraan tegemoet te komen, heeft de staatssecretaris een verplichte invoering van E10 (benzine met 10% bio-ethanol) voorgesteld. Onder andere in Duitsland, België en Frankrijk is E10 al volop verkrijgbaar.

Bron: https://www.bovag.nl/thema-s/10-vragen-over-e10