Elektrisch-rijden-auto's

Onderzoek elektrisch rijden

Elektrisch rijden blijft groeien volgens Nationaal Laadonderzoek

Het Nationaal Laadonderzoek heeft onlangs onthuld dat elektrisch rijden in de toekomst blijft groeien. Het onderzoek onder 3800 EV-rijders toonde aan dat 90% van hen bij hun volgende auto opnieuw voor een elektrische auto kiest. Momenteel is ongeveer één op de vier nieuwe auto's elektrisch, en dit aandeel groeit nog altijd.

Redenen voor tevredenheid onder elektrische rijders

De meest genoemde redenen voor de tevredenheid onder elektrische rijders zijn: de rijeigenschappen, gebruikskosten, het niet meer hoeven tanken en de laadmogelijkheden. Veel EV-rijders wensen bij aankoop van een elektrische auto een actieradius van minimaal 300 kilometer en vinden de betrouwbaarheid van de batterij ook het belangrijkst.


 

Actieradius en vakanties zijn aandachtspunten voor EV-rijders

Mocht je graag een nieuwe elektrische auto willen kopen, dan betaal je daar gemiddeld tussen de €40.000 en €50.000 voor. Voor tweedehandsauto’s ligt dat bedrag iets lager, namelijk  tussen de €20.000 en €30.000. Voor leaserijders ligt de meerderheid van de kosten tussen €401 en €600 per maand, met een contractduur van 60 maanden in 71% van de gevallen.


 

Fiscale tegemoetkomingen voor elektrisch rijden

Private lease constructies zijn een grote aandrijver in de mobiliteit van elektrisch rijden. Hierbij zijn de rijders niet zelf in bezit van de auto. Het onderzoek geeft aan dat 77% bepalend was bij de beslissing om elektrisch te gaan rijden.

Verder blijkt dat fiscale tegemoetkomingen een belangrijke rol spelen bij het betaalbaar maken van elektrisch rijden. Particuliere rijders profiteren van een vrijstelling van motorrijtuigenbelasting, terwijl zakelijke rijders vooral profiteren van een korting van 16 procent tegenover 22 procent voor benzinevoertuigen.


 

Conclusie: Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker

Al met al wordt elektrisch rijden steeds aantrekkelijker voor de consument, blijkt uit de resultaten van het Nationaal Laadonderzoek. De huidige tevredenheid onder elektrische rijders, in combinatie met deze ontwikkelingen, maakt het waarschijnlijk dat de populariteit van elektrisch rijden in de toekomst verder zal groeien.

https://www.evrijders.nl/magazine/het-nationaal-ev-en-berijdersonderzoek-2022.htm